Ansiktsvård efter din hudtyp

De olika hudtyperna är normal, torr och fet hy. Det finns även blandhy som är en kombination av olika hudtyper. De olika hudtyperna behöver olika sorters ansiktsvård. Ofta står det på produkterna vilken hudtyp de passar för.


ansiktsvårdTorr hy

Om du har torr hy så blir din hud lätt fjällig och huden kan kännas sträv. Detta på grund av att talgkörtlarna i huden inte producerar så mycket fett. Det är viktigt att du använder ansiktsprodukter som ger mycket fukt.

Vårda torr hy:
  1. Rengör huden med en ansiktstvätt som är anpassad för torr hy. Om din hud är mycket torr så försök att bara rengöra den en gång om dagen istället för två, exempelvis på kvällen innan du lägger dig.
  2. Återfukta huden med en ansiktskräm som är mycket återfuktande.
  3. Ibland måste du även återfukta under dagen, med exempelvis en fuktspray.

Fet hy

Om du har fet hy har du ofta problem med finnar och pormaskar. Vid fet hy har du nämligen en överproduktion av fett i talgkörtlarna vilket kan täppa till porerna och orsaka akne. Du måste använda ansiktsprodukter som inte täpper till porer men som samtidigt är återfuktande. Dock inte med för mycket fett.

Vårda fet hy:
  1. Rengör huden med en mild ansiktstvätt
  2. När huden har torkat; använd ett ansiktsvatten som är porsammansdragande.
  3. Återfukta huden med ansiktskräm eller en ansiktsgel som är oljefri.
  4. Använder du smink på din hud, försök att endast använda mineralsmink som inte täpper till huden.

Det positiva med att ha fet hy är dock att din hud har mycket fukt och kommer inte att drabbas lika hårt av rynkor. Din feta hud kommer också att avta med åldern då talgproduktionen kommer att minska.

Normal hy

Grattis! Du har hudtypen de flesta vill ha. Du har varken problem med akne eller fjällande hud.

Däremot kan du som ha normalhud få olika problem med din hy under olika årstider. Exempelvis kan den bli lite torrare under vintern och lite fetare under sommaren.

Använd då alltså en fetare kräm på vintern, och en lättare kräm på sommaren. Se till att hålla din hud livfull och fräsch genom ansiktsrutiner och solskydd.

Åldrande hud

Åldrande hud har en minskad kollagen- och talgproduktion. Kollagen ger huden sin elasticitet och talg återfuktar huden. Därför är det viktigt att du själv ger mycket fukt åt din hy.

Huden kan också se livlös ut eftersom åldrande hud har svårt att göra sig av med gamla hudceller. För att motverka detta kan regelbundet du peela huden och på så sätt ta bort döda hudceller.

Läs mer om åldrande hud här och hur du kan förebygga rynkor.